Bellum et Pax

Categorie
Concerten
Datum
2019-12-07 20:00 - 22:30
Locatie
Lambertus kerk te Rosmalen - Torenstraat 1, Rosmalen
Bijlage

Een programma met als uitgangspunten het in de Renaissance zo populaire wereldlijke lied L’homme armé (De gewapende man) en de gregoriaanse antifoon Da pacem Domine (Geef vrede Heer).

Zo’n 250 composities uit de Renaissance zijn op deze teksten geschreven of maken gebruik van de melodie van dit lied, bijvoorbeeld als cantus firmus in een miscompositie. Componisten reageerden met het gebruik van deze melodieën op de troebelen van de tijd. Overheersend was uiteraard de roep om vrede.

We hebben gekozen voor componisten uit de Franco-Vlaamse school. Van de vroege meester Dufay, via Bauldeweyn en Brumel tot aan de Kerle, een vertegenwoordiger van de laatste generatie Frans-Vlaamse polyfonisten, allen geboren in wat nu Noord Frankrijk en Zuid België is.  

U hoort de verwerking van deze melodieën in misdelen en motetten aangevuld met een toepasselijk motet van Josquin des Préz.

Twee stukken zingt Capella Ducis van componisten buiten deze periode: het eerste blok (Bellum) eindigt met een ode aan de in tijden van oorlog zo ontbeerde wijsheid, van de twaalfde -eeuwse mystica, dichteres en componiste Hildegard von Bingen.

In het tweede blok (Pax) Da pacem Domine van Arvo Pärt; een inmiddels beroemde compositie uit 2004, die wat betreft structuur en compositietechnieken verwijst naar Middeleeuwen en Renaissance.

Het concert vindt plaats in samenwerking met vocaal kwartet D.R.I.E.S.T., dat aansluit met misdelen en enkele andere composities van oprichter en artistiek leider, Frans van Hoek.

We sluiten gezamenlijk af met een compositie van Frans van Hoek uit 2019,  ‘Conclusio’.

 
 

Alle datums

  • 2019-12-07 20:00 - 22:30

logo capella ducis