SICUT LILIUM INTER SPINAS

Als een lelie tussen de doornen

Programma ter ere van het Jeroen Boschjaar 2016, uitgevoerd in het Zwanenbroedershuis!

Capella Ducis samen met Ensemble Corona
M.m.v. luitiste Elly van Munster.

o.l.v. Frans van de Loo


Flyer en affiche concert april 2016 voorkant definitief

Flyer concert april 2016 achterkant definitief

Jeroen Bosch 500

Concert in het Noordbrabants Museum tijdens het 40-jarig jubileum van het Bossche Palet op 30 mei 2015, en een week later op 6 juni bij Brabantzorg, locatie Uden.

Capella Ducis zingt onder de titel Jeroen Bosch 500 en onder leiding van Frans van de Loo geestelijke en wereldlijke muziek rondom Jeroen Bosch.

Met (alleen in Uden) een lezing over muziekinstrumenten op de schilderijen van Bosch door Ben Hartman.


Sicut lilium inter spinas
Geestelijke muziek uit de tijd van Jeroen Bosch en later.

Jeroen Bosch leefde in een periode waarin de stad ‘s-Hertogenbosch een belangrijk kerkmuzikaal centrum was. Door de inspanningen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en het kapittel van de Sint Jan werden vele zangers en componisten aangetrokken die op hoog niveau musiceerden. Jeroen Bosch werd in 1486 lid van deze Broederschap en maakte op deze manier kennis met religieuze en wereldlijke muziek van belangrijke componisten uit de Renaissance.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is een genootschap van geestelijken en leken uit de maatschappelijke bovenlaag die tot doel had de Mariaverering in de stad te bevorderen. Ze bestaan nog steeds en zijn gevestigd aan de Hinthamerstraat in ‘s-Hertogenbosch. Het motto van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap was de frase ‘Sicut lilium inter spinas’, ( “zoals een lelie tussen de doornen”) een tekst afkomstig uit de Bijbel namelijk het Hooglied (II,2). Diverse componisten uit de late Renaissance waaronder Giovanni Pierluigi da Palestrina en Thomas Crecquillon hebben deze tekst op muziek gezet. Ook hedendaagse componisten worden geïnspireerd door de verfijnde poëzie van het Hooglied zoals de Poolse componist Marek Raczyński. 

In 1550 componeerde Jacob Clemens non Papa speciaal voor de Broederschap het zevenstemmige motet. 

Ego flos campi. In dit Hooglied motet wordt de frase ‘Sicut lilium’ speciaal uitgelicht. Capella Ducis zingt dit motet naast andere ‘Ego flos campi’- zettingen van onder andere Antoine Brumel, Francisco Guerrero en Vincenzo Bertolusi . Daarnaast Maria motetten van de meest prominente componisten uit zijn tijd zoals Pierre de la Rue en Jacob Obrecht.


Myn hert heeft altijts verlanghen
Wereldlijke muziek uit de tijd van Jeroen Bosch

Met veel gevoel voor symboliek en allegorie werden in de beeldende kunst eeuwenlang de ondeugden van de mens (zoals de Zeven Hoofdzonden) te lijf gegaan. Kunstenaars als Jeroen Bosch waarschuwden hiertegen in hun kunst, vaak door middel van voorstellingen met een dubbele bodem. Niet alleen deugden en ondeugden, maar ook begrippen als leven en dood, tijd, de seizoenen, geluk en ongeluk worden op dezelfde symbolische wijze verbeeld. Ook in de muziek kwamen deze onderwerpen aan bod. Capella Ducis zingt melancholieke liefdesliederen, maar ook vrolijke èn dubbelzinnige liederen van o.a. Obrecht , Compère en de la Rue. Muziek die Jeroen Bosch ongetwijfeld ook gehoord heeft.

Pagina 1 van 9

logo capella ducis